Hotel Claudius**** - 97 szoba, melyek mindegyike légkondicionált, telefonnal, televízióval, minibárral felszerelt.

Szombathely

Tudta Ön, hogy…

…Szombathely városát Kr.u. 43-ban alapította Claudius császár és városunk Magyarország egyetlen, kétezer éve folyamatosan lakott települése?

…303-ban itt halt mártírhalált Siscia (Sisak, Horvátország) püspöke Szent Quirinus, illetve városunk szülötte volt Szent Márton (316-397) a későbbi tours-i püspök?

…egy középkori legenda szerint a hunok elől menekülő savariaiak voltak Velence alapítói?

…Pannónia korai történetének legfontosabb útja az a modern korban Borostyán útnak elnevezett főútvonal volt, amely már a bronzkortól kezdve a Mediterráneumot a Balti-tenger vidékével kötötte össze, így átszelve városunkat is?

…a „vörös kakas” többször is pusztított Szombathelyen, a legsúlyosabb katasztrófa 1716. május 3-án tört ki, ezt ábrázolja a Ferences templomban látható Szent Flórián oltárkép is?

…1777-ben Mária Terézia országos egyházreformjának részeként létrehozta a szombathelyi egyházmegyét. A város újra központi szerepet kapott és az első püspöknek, Szily Jánosnak köszönhetően elkezdődött a barokk egyházi székváros kiépítése. A városrendezési munkában társa volt Hefele Menyhért építész, az ő tervei alapján született Szombathely ma is látható történelmi városközpontja.

…1848. március 16-án Szombathely közgyűlése 16 pontba szedve kiadta petícióját, és mivel ekkor a pest-budai 12 pontot nem ismerhették a vidéki emberek, így Szombathely lett az első vidéki város, amely hitet tett a liberális demokrácia eszméi mellett?

…Szombathely mai vasúti állomása a 20. századdal egyidős: 1900 óta szolgálja a szombathelyi utazóközönséget az akkoriban divatos szecessziós-eklektikus nagyvárosi pályaudvarok mintájára készült monumentális épületében?

…1945. március 4-én zajlott bombázások során Szombathelyen körülbelül 300 ember vesztette életét, a város épületeinek 70%-a szenvedett károkat, 312 ház megsemmisült, 1200 lakhatatlanná vált?

…a ’60-as, ’70-es években a közhangulat javítása érdekében grandiózus fesztiválokat (pl. Savaria Karnevál) és nagyszabású sportrendezvényeket (pl. Savaria táncverseny) szerveztek, melyek mára hagyománnyá váltak?

…ma a vasi megyeszékhely Győr mellett a térség egyik gazdasági, kereskedelmi és kulturális centruma. A helyben megtermelt bruttó nemzeti termék alapján a magyarországi városok élmezőnyében van?


Szobafoglalás
Érkezés:
Elutazás:
Promóciós kód:
Közösségi oldalak